Værd at vide om Sydafrika

Areal
1.219.192 km²

Beliggenhed
Sydafrika består af 9 provinser, og Temba Safari er beliggende i Limpopo provinsen, ca. 850 m over havets overflade.

Hovedstad
Pretoria, Bloemfontein og Cape Town.

Indbyggertal
59,31 millioner, fordelt på 77% sorte, 10% hvide, 8% farvede og 2,5% indere/asiatere.

Citat:

“Når det er sommer i Danmark, er det vinter i Sydafrika. Men på Tembas breddegrader er selv vinteren mild, næsten som en dansk sommer. Rent faktisk indbyder vejret til at komme hele året. Området er priviligeret med solskin og høj himmel. og syrene er her på alle tidspunkter.”

Klimaet er subtropisk
I Sydafrika er det sommer fra november til marts og vinter fra juni til august. Området omkring Cape Town nyder godt af et Middelhavsklima, mens temperaturerne længere nordpå kan nå op på 40 grader.

I området omkring Temba Safari kan der blive meget varmt, men da luftfugtigheden er lav, føles varmen behagelig.

Himlen er som regel blå, og når det regner, øser det ned en time eller to, og derefter er himlen blå igen – og luften dejligt frisk.

KlimatabelJanFebMarAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Nedbør (mm)8050501010508080
Nedbørsdage533355
Temperatur, dag323027272523232527273032
Temperatur, nat2020181512881215182020
Solskinstimer403364403360372330341372360403390403
Online vejrudsigt i Ellisras/Lephalale (nærmeste storby, 70 km fra Temba Safari) – KLIK HER
Den afrikanske natur
Afrika er Afrika, så når vi skriver, at du kan bevæge dit frit omkring på Temba Safari, betyder det, at du kan bevæge dig frit omkring, som man nu gør det i Afrika – ikke som man gør det i en dansk plantage. I Afrika skal man fx vide, at der kan gemme sig slanger under krat og buske. Og selvom Temba Safari er hegnet ind, kan der en sjælden gang slippe en gepard ind om natten, men den vil være meget sky og fortrække, når den opdager, at den er kommet for tæt på mennesker.

Rejsegarantifonden
Temba Safari er registreret i Rejsegarantifonden med reg.nr. 3428, og du kan finde vores registrering på fondens hjemmeside.

Visum
Visum med varighed af 90 dage fås ved ankomsten. Dette gælder for såvel turist- som forretningsrejser mod forevisning af en gyldig returbillet.
Der skal være mindst to blanke sider i passet til formålet.
Derudover skal passet være gyldigt 6 måneder ud over opholdet. Visum er forenklet til et stempel i passet, og det foretages når man går igennem paskontrollen.

Religion
Kristendom, Islam, Hinduisme, Jødedom samt et væld af stammereligioner.

Sprog
Engelsk, Afrikaans, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, Siswati, Tshivenda og Xitsonga.
Engelsk er de fleste sydafrikaneres første sprog og modersmål.

Valuta
Zouth African Rand (ZAR), i daglig tale Rand. Se fx www.valutakurser.dk.

100 ZAR svarer stort set til 45 DKK. Det anbefales altid at have et mindre beløb kontanter på sig, derudover kan kreditkort såsom VISA, Diners og Mastercard stort set benyttes i hele landet – også på Temba Safari.

Kredit- eller betalingskort
Hvis du planlægger at bruge dit kredit- eller betalingskort i Sydafrika, skal du huske at undersøge betalingsmaksimum med bank- eller kortudsteder inden du tager af sted. Der er betalingsbegrænsninger for brug i udlandet på de fleste kort – ikke mindst for brug uden for Europa.

Tidsforskel
Når vi har sommertid i Danmark, er der ingen tidsforskel. I normaltiden er Sydafrika en time foran dansk tid.

Lokale specialiteter
I Sydafrika spiser man godt og meget! I området omkring Temba er der rig mulighed for at afprøve lokale specialiteter. ”Pap” er fast grød lavet af majsmel, som nydes af de lokale morgen og aften, ”biltong” er tørret og saltet kød af alt fra antilope til struds og “chilibites” er en snack lavet af lutftørrede kødstrimler med chili. Desuden anbefales landets mange eksotiske frugter som eksempelvis mango og papaya, der smager meget anderledes i friskplukket, solmodnet udgave end de importerede, vi er vant til.

Safaritøj
Temba har et stort udvalg af safaritøj og hatte, både lokalt fremstillet og I mærket Pinewood. Tøjet sælges til fornuftige priser i vores lille butik, hvor der også er et stort udvalg af lokale souvenirs, træarbejder og skind mv.

Vores vand
Du kan roligt drikke vandet på Temba Safari Lodge, for det er det reneste grundvand fra vores egen boring, og der er ingen risiko for sygdomme.

Drikkepenge
Det er en god idé at give drikkepenge i Sydafrika, idet de ikke altid bliver tilføjet regningen automatisk.

Drikkepenge på Temba Safari
Lønningerne i Sydafrika er så lave, at drikkepenge er en nødvendighed for at brødføde sig selv og familien. Vi vil derfor være taknemmelige, hvis I inden afrejse fra Temba Safari giver Estie drikkepenge, herefter sørger han for at alle på lodgen får deres ligelige andel. Det er ikke usædvanligt at vores gæster giver ZAR 1.000-2.000 pr. værelse, hvis de har været tilfredse med opholdet.

Drikkepenge ved jagt
Det er helt normalt at give trekkere eller skinnere ekstra drikkepenge for en god indsats, uanset om det er på en af jagterne eller det er ved et stort arbejde med trofæet bagefter. Ekstra drikkepenge kan fx være en pakke cigaretter eller ZAR 5-20.
De professionelle jægere (PH’ere) får normalt også drikkepenge, når ugen er gået, og beløbet afhænger naturligvis af, hvor tilfreds du har været, men det vil typisk ligge omkring ZAR 800-1.000.

Vaccinationer
Da Temba Safari Lodge ligger i et malariafrit område, er vaccinationerne begrænset til:
Difteri-tetanus (Stivkrampe)
Hepatitis A (Smitsom leverbetændelse type A)
Dog anbefaler vi altid, at du kontakter din egen læge inden afrejse for at få foretaget de nødvendige vaccinationer og for at få råd, vejledning og opdateret vaccinationsinformation.

Se mere om rejser og vaccinationer hos seruminstituttet: www.ssi.dk.

Internet
Der er internet til fri afbenyttelse en time om dagen. Internettet er via satellit og er ikke til at hente film mv ned med, men til beskeder, mails og facebook mv. Der er internet hele døgnet på kontoret og det kan ved behov tilgås efter aftale med personalet.